On a jeho sila

Chlapec, v čom je tvoja sila? V tom, že si Boží.

Odvážny, schopný sa rozhodnúť, ísť za svojou víziou, schopný prevziať zodpovednosť, túžiaci po nespútanosti a kráse, zveľaďujúci, rastúci v múdrosti, verný v službe, povolaný chrániť, čo je vzácne, ...

 

Ona a jej jemnosť

Dievča, v čom je hodnota tvojej jemnosti? V tom, že si Božia.

Krehká, no húževnatá, milujúca, povolaná pre obetavosť, stvorená pre materstvo, ponúkajúca občerstvenie duše, rozlišujúca srdcom, s darom sĺz, krásna, dúfajúca, uchovávajúca poklady v srdci, ...

 

On a ona sú si darom

Neplatí to iba pre manželov, tých ktorí spolu chodia, ale aj pre každý vzťah chlapca a dievčaťa.  Vedia sa jedinečným spôsobom obohacovať, doplniť,  tešiť z toho druhého, vzájomne si pomôcť, potiahúť sa, upevniť sa v tom kým sú.

Pri dobrej žene muž vie, čo má chrániť. Žena pri dobrom mužovi rozvíja, to čo má byť chránené. Všetko je tak prirodzené, potrebné, ...a preto  tak vzácne. Boh ich tak stvoril, aby si boli požehnaním. Myslím, že sa veľmi raduje, ak sa to napĺňa. V takomto význame použijem tento citát:

Stretnutie s priateľom a spoločníkom býva vítané, ale väčšmi stretnutie ženy s mužom.“ (Sir 40, 23 ekumenický preklad).


Pomôžem si aj knihou Očarujúca (Stasi a John Eldredge) .

John ( manžel Stasi) sa nemohol zúčastniť duchovnej obnovy. Na druhý deň som sa na nej stretla (Stasi) so zlou ženou. Bola som z toho veľmi otrasená a doliehali na mňa duchovné útoky. Poprosila som mladého kolegu, ktorý sa volal Morgan, aby sa za mňa pomodlil. Urobil to tak rázne. Postavil sa a poslal nepriateľa preč. Jeho modlitby a milé slová dovolili môjmu srdcu znova si odpočinúť a pokračovať v dni. Získal si moje sympatie a dôveru. Potrebovala som ho, tak skutočne, čisto. Prišiel a ponúkol mi svoju silu úplne čistým spôsobom. Poďakovala som sa mu a povedala mu: ,,Si dobrý muž.“ Nebolo to pre neho povzbudením?

Podobne sú v našom spoločenstve ženy, ktoré mi (Johnovi) ponúkli mnohé slová povzbudenia, mnoho jemných láskavostí. Povedali mi, ako som ovplyvnil ich život, ako som sa dotkol ich sŕdc, ponúkol im svoju silu. Veľmi ma to povzbudilo- dokonca vo chvíľach, keď som si myslel, že ako manžel zlyhávam. Bol to akýsi druh potvrdenia, ktorý znel: ,, Si dobrý muž, muž plný sily. Ako žena som ti vďačná.“ (s. 193)

Zakúsiť silu muža  znamená zažiť, ako hovorí v náš prospech. Lebo, keď muži hrubo nadávajú, akoby nás prebodávali. Vtedy nás ich sila zraňuje. Keď mlčia , hladujeme. Neponúkli nám nijakú silu, opustili nás.  No, keď sa s nami rozprávajú, počúvajú nás, keď nám ponúkajú svoje slová, keď sa nás zastávajú, niečo v našom srdci môže odpočívať. (s. 152)

 

Keď si on a ona nevedia byť darom

Keď je v nás zranená ženskosť, či mužskosť, princíp vzájomného obohatenia je narušený. A tak keď sme zranení, zraňujeme tých, pre ktorých by sme mali byť požehnaním. V mojom okolí vidím veľa zranených chlapcov, mužov. Dokonca sú to muži z radov kresťanov. Ich zranenie sa prejavuje tým, že sú necitliví, zatvrdnutí. Kryjú svoju neistotu „siláctvom“. Hľadajú úniky, aby nik nezistil, že nie sú až takí „tvrďasi“. Potrebujú veľa nešťastných dôkazov na to, aby sa uisťovali vo svojej mužnosti. Tak zneužívajú svoju silu. Poznám takých, ktorí majú naozaj krásne veci vo svojom vnútri, no akoby to všetko pekné zaobaľoval veľký tvrdý múr. Keď sa s takým stretnem, veľmi mu žehnám.

A my dievčatá, ženy? Aj my máme svoje rany. Zabúdame na svoju pravú krásu, jemnosť, dokonca dôstojnosť. Niekedy sa tak zamýšľam, keď stretávam vo večerných hodinách v Mlynskej Doline množstvo opitých dievčat... so sukničkami opaskového typu, ...aké z nich budú matky. Lebo raz nimi budú. Vešajú sa po chlapcoch, ale nenachádzajú u nich prijatie. Smejú sa, no v ich smiechu nie je radosť. Vykrikujú, ale s ich výkrikmi neprichádza sebavedomie. Sú štýlovo oblečené, no necítia sa vážené. A predsa po tom všetkom túžia... Je to tak krehké. Ak príde strach z odmietnutia, vtedy má aj veľmi dobré dievča problém ukázať svoju krásu. Je akoby zakliatá vo svojej vežičke a je smutná.


Ako veľa vzácneho bolo do nás vloženého...

Pre aké vznešené ciele sme povolaní vo svojej mužskosti a ženskosti...

Nebeský Otec nám to všetko z lásky dal a chce v nás uzdraviť, čo je v nás pokrivené. Nech môžeme žiť život v radosti a plnosti... ako ženy a muži.